Deeg (vorige dag): meng een ei, een eigeel, 100 g suiker en een mespunt zout. Voeg 125 g zachte boter en 200 g bloem toe. Kneed het deeg en laat het 24 uur rusten. Crème: breng 25 cl melk aan de kook met 2 in de lengte doorgesneden vanillestokjes. Klop 2 eidooiers op met 50 g suiker en meng er 30 g bloem en een eetlepel rum doorheen. Schenk er onder voorzichtig roeren de kokende melk bij. Breng het mengsel aan de kook en laat het op laag vuur indikken. Vet de bakvorm in, bekleed de bodem en de randen met 2/3 van het deeg en giet de afgekoelde crème in de vorm. Bedek dit met het resterende deeg en bestrijk het deeg met een eigeel. Bak de taart 40 minuten in de oven op 210 °C.
Recept Confit de canard
Gekonfijte eend is de culinaire specialiteit van het Zuidwesten van Frankrijk, en meer in het bijzonder van de Périgord, en wordt meestal geserveerd met pommes sarladaises, in eenden- of ganzenvet gebakken aardappelschijfjes. De eendenbout wordt 2 uur gegaard in heet vet en vervolgens in een bokaal bewaard. Drink er een uitstekende wijn uit de Languedoc bij, een feestmaal.
Espelette peper
Espelette peper is een AOC-product (keurmerk van gecontroleerde herkomst) dat uitsluitend in Baskenland groeit en onder strikte voorwaarden verbouwd wordt. Het is een uitzonderlijk product dat een bijzondere plaats inneemt in de Baskische gastronomische traditie. De fruitig pittige, maar niet hete smaak biedt een subtiel evenwicht dat te vergelijken is met dat van zwarte peper. Het is de ideale smaakmaker zowel bij traditionele regionale gerechten (de piperade ibaïona) als bij lokale vleeswaren en geeft karakter en delicatesse aan tal van recepten, van borrelhapjes tot nagerechten. En laat u ook eens verleiden door een stukje chocolade met Espelette peper, een must voor wie de streek bezoekt!